Vandaag ontvangen 18 Antwerpse scholen die Milieuzorg op School (MOS) integreerden in de dagelijkse werking van hun school een erkenning van de Vlaamse overheid. De MOS-coördinatie van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) reikt dit jaar 85 logo’s uit, waarvan 18 aan scholen uit de provincie Antwerpen.

MOS-logo 3

Scholen die voor de derde maal een MOS-logo behalen, mogen zich definitief een MOS-school noemen en ontvangen daarvoor een certificaat. Tien Antwerpse basisscholen en drie secundaire scholen krijgen vandaag hun derde MOS-logo:

Basisscholen

Stedelijke Basisschool De Wereldreiziger, Antwerpen

Kleuterschool De hoedjes van papier, Deurne (M. Montgomerylaan 15)

Lagere School De hoedjes van papier, Deurne (Thibautstraat 35)

Stedelijke Basisschool De Vlinderboom afd. Cocon, Borgerhout

Gemeentelijke Basisschool BAB, Beerse

Gemeentelijke Basisschool Mozawiek, Mol

GO! Freinetschool De Klimboom, Balen

Basisschool Stadspark, Lier

GO! Basisschool Kiliaan West en Oost, Duffel

GIBO Heide, Brasschaat

Secundaire scholen

Xaveriuscollege, Borgerhout

Maris Stella Instituut, Oostmalle

Rozenberg S.O., Mol

Groene vlag

Scholen die een sterke MOS-werking hebben, kunnen een internationale erkenning verwerven als Eco-school. Hiervoor moeten zij voldoen aan 7 succesfactoren die zijn afgesproken op internationaal niveau en gecoördineerd worden door de Foundation for Environmental Education (FEE). Daarvoor krijgen ze de Groene Vlag.

Drie Antwerpse basisscholen en twee secundaire scholen mogen vandaag de Groene Vlag in ontvangst nemen:

Basisscholen

Stedelijke Basisschool Larum, Geel

GO! Basisschool De Brug, Sint-Job-in-‘t-Goor

Buitengewoon Basisonderwijs Berkenbeek, Wuustwezel

Secundaire scholen

Centrum Leren en Werken Het Keerpunt, Borgerhout

Sint-Ursula Lyceum en Instituut, Lier

Toekomst

Milieuzorg op School (MOS) vernieuwt dit jaar haar werking en legt naast de klassieke thema’s van water, afvalpreventie, mobiliteit, energie en natuur voortaan ook de focus op duurzaamheidsthema’s zoals biodiversiteit en duurzame voeding. Er is ook aandacht voor netwerken, uitwisselingen en internationalisering. Het MOS-programma biedt scholen nu nog meer mogelijkheden om het eigen engagement uit te diepen in de lespraktijk, samen met leerlingen, met de hele schoolgemeenschap en met de ruimere omgeving. MOS valt onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege die zorgde voor een verlenging van MOS voor de periode 2013-2019. Het Departement LNE coördineert de MOS-werking, de 5 Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie zijn partners.